Hoe zet je succesvol de fanstrategie in voor je organisatie?

Iedere organisatie wil graag dat hun klanten en medewerkers fan zijn van het merk en de organisatie. Maar hoe doe je dat precies? Aangezien ik vaak zelf en voor SRM de opleiding social media strategie verzorg was het voor mij tijd om hier eens goed in te duiken. Het boek van Wil Michels over Fanstrategie geeft hiervoor tal van handvatten. Daarom is het sowieso een aanrader om dit boek te lezen, zeker als je op social media je branding wilt versterken. Wil je direct meer weten? Lees dan vooral verder.

Fanstrategie succesvol toepassen, hoe dan?

Het belangrijkste is dat jij als organisatie fan wordt van je medewerkers en klanten. Dit klinkt misschien raar, maar alles wat je aandacht geeft bloeit en dat geldt ook voor je medewerkers en klanten. Je medewerkers willen zich kunnen identificeren met waar je als organisatie voor staat. Als dat goed voelt verbinden medewerkers zich met je organisatie en worden ze automatisch fan. Bij klanten gaat het ook om het gevoel dat ze krijgen bij je merk en organisatie. Dit geldt zelfs voor B2B klanten, want ook daar neemt uiteindelijk gewoon een persoon zoals jij en ik het besluit om wel of niet die order te plaatsen. Het gaat dan uiteindelijk om de gunfactor. Je gunt een opdracht uiteindelijk toch liever aan die accountmanager met wie je die leuke klik hebt.

Waarom aan de slag met de fanstrategie?

Fans zijn belangrijk voor iedere organisatie. Waarom?

 • Als medewerkers zich verbonden voelen met je organisatie straalt dat extern af op de organisatie. Dit uit zich in hoe de medewerkers handelen. Denk maar eens aan Coolblue en hun merkbelofte ‘Alles voor een glimlach’, daar hoort geen chagrijnige klantenservice medewerker bij en als dat wel het geval zou zijn dan zou dat niet kloppen met de belofte die Coolblue doet.
 • Als medewerkers fan zijn van je organisatie heb je minder verloop, de kennis blijft hierdoor behouden binnen de organisatie. Bovendien zullen deze medewerkers ook je organisatie aanbevelen aan andere mensen als potentiële werkgever.
 • Externe fans zoals klanten en stakeholders zijn belangrijk omdat zij andere potentiële klanten kunnen beïnvloeden. Steeds meer klanten zetten hun ervaringen online op social media. En doordat social media zo laagdrempelig is reageren anderen daar ook weer op met hun ervaringen. Uiteraard wil je als organisatie negatieve berichten zo snel mogelijk temperen en liever de kop indrukken. Dit vraagt vaak veel tijd van de webcare afdeling. Maar vergeet ook zeker niet de positieve berichten te waarderen en ook daarop te reageren.

Belangrijk, wat is je DNA als organisatie?

Als je aan de slag wilt gaan met de fanstrategie is het belangrijk om ten eerste te kijken naar je DNA als organisatie, waar sta je voor.

Simon Sinec noemt dit de ‘Why’ in zijn boek ‘It starts with Why’. Dit is feitelijk de belangrijkste vraag die je jezelf als organisatie moet stellen, waarom doe je wat je doet? Iedere organisatie weet wat deze doet, dan gaat het om de producten en diensten die je verkoopt. Hier voeg je als organisatie nauwelijks waarde toe. Sommige organisaties weten hoe ze dat doen. Als je hierbij inspeelt op gebruikersgemak en service hebben je kopers een betere ervaring. Dit maakt ze echter nog geen fan. Maar heel veel organisaties weten niet waarom ze doen wat ze doen en daar kun je juist het verschil maken, waarom doe je wat je doet? Zo maak Tony Chocolonely bijvoorbeeld slaafvrije chocolade omdat ze een beter klimaat willen creëren voor de boeren die cacao produceren. Je Why of purpose zit verankert in je kernwaarden en je organisatiecultuur en dit is meestal zo sterk verankert dat dit bepaald hoe je jezelf als organisatie gedraagt. Dit is ook wat je fans zien.

Welk archetype past bij jouw organisatie?

Belangrijk onderdeel van je branding en fanstrategie is wie jij zelf bent als organisatie als je kijkt naar je merkpersoonlijkheid. Je kunt hiervoor gebruik maken van de archetypen van Jung. Ieder archetype roept automatisch bepaalde gevoelens, waarden en ambities op. Vaak merk je het direct als de beelden en woorden die gebruikt worden niet overeenkomen met het archetype van de organisatie. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar wie je bent als organisatie en merk en dit ook consistent door te vertalen in je fanstrategie.

Wie is je doelgroep en wie wil je als fan?

Als je een relatie wilt aangaan met je fans is het belangrijk jezelf goed in te leven in je fans. Hiervoor kun je gebruik maken van de empathy map als tool. Daarnaast kun je kijken naar de customer journey om alle touchpoints in kaart te brengen.

Ook belangrijk, hoe verleid je jouw fans?

Robert Cialdini ontwikkelde 7 principes van beïnvloeding en deze zijn ook bruikbaar voor je fanstrategie.

 • Principe 1: Wederkerigheid. De essentie hiervan is dat als je iets doet voor een ander je hier ook wat voor terug krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een whitepaper in ruil voor een emailadres.
 • Principe 2: Commitment en consistentie. Een logo zit altijd links bovenaan de site. Dat is een logische plek. Dat is wat Cialdini bedoeld met consistentie. Commitment zit in het feit dat mensen willen handelen in overeenstemming met wat ze eerder hebben gezegd of gedaan.
 • Principe 3: Sociale bewijskracht. Wij mensen vinden sociale context belangrijk en zoeken ook altijd naar bevestiging. Denk maar aan het lezen van reviews van andere kopers.
 • Principe 4: Sympathie. Wij vinden mensen (en merken) sympathiek die op ons lijken qua afkomst, levensstijl, interesses enzovoorts. Ook houden we nu eenmaal meer van aantrekkelijke mensen en we willen aardig gevonden worden. Sympathie hangt dan ook nauw samen met empathie, in de schoenen stappen van je klant om dit vervolgens te vertalen naar je merk en communicatie.
 • Principe 5: Autoriteit. Dit heeft te maken met thought leadership waarbij je jouw expertise laat zien, maar ook doordat je bijvoorbeeld met een specifiek product in de categorie beste koop van de consumentenbond bent gevallen.
 • Principe 6: Schaarste. Als iets niet beschikbaar is dan wil je het juist. Denk maar aan Booking.com en de melding dat er nog maar 1 kamer beschikbaar is of Picnic waarbij je eerst op de wachtlijst komt voordat je daar online boodschappen kunt bestellen.
 • Principe 7: Eenheid. Hier gaat het echt om saamhorigheid. Het gevoel dat zender (organisatie en merk) en ontvanger (doelgroep) eenzelfde identiteit hebben. Iedereen wil onderdeel uitmaken van een groter geheel. Fans en het merk zijn vaak ook één en daar gaat het om. Dat je elkaar versterkt. Storytelling helpt om het gevoel van eenheid te versterken.

Bij het maken van connectie is het belangrijk in te spelen op sympathie en wederkerigheid. Iedereen wil zich kunnen identificeren met een merk en organisatie. Bij het versterken van de relatie is het belangrijk in te spelen op sociale bewijskracht en autoriteit. Je speelt dan in op het gevoel. En als je fans wilt maken ga je aan de slag met commitment en schaarste. Daarmee creëer je betrokkenheid. De belangrijke randvoorwaarde is dat je dit allemaal wel doet vanuit eenheid. Je wilt een community bouwen, een plek waar je potentiële klanten geënthousiasmeerd worden door jouw fans.

Waar zit jij nu als je kijkt naar de fanpiramide?

De fanpiramide wordt beschreven in het boek Fanstrategie en is de eerste stap om te kijken waar je nu staat als organisatie. Heb je al fans of heb je vooral mensen die je nog niet kennen of mensen die je wel kennis maar (nog) geen fan zijn? In de piramide zijn er vier niveaus. Afhankelijk van waar je zit als organisatie bepaald dit de insteek van je fanstrategie:

 • Superfans zijn de echte brand lovers. Deze groep is trouw aan het merk en ze zijn enthousiast. Dit dragen ze ook uit in hun sociale netwerk en ze raden via sociale media het merk bij anderen aan.
 • Fans hebben ook een relatie met het merk en een sterke merkvoorkeur. Dee groep zal niet snel switchen naar een ander merk, zeker als daar geen reden voor is. Het merk heeft voor hen een duidelijke mentale plaats.
 • Volgers kennen het merk en hebben er ook een beeld van. Vaak is er wel interesse en zijn ze ook wel geïnteresseerd als het merk of een post op social media voorbij komt. Maar dat betekent niet dat ze direct actie zullen nemen.
 • Buitenstaanders zijn mensen die het merk of organisatie (nog) niet kennen. Je hebt mensen die je organisatie of merk wel herkennen maar nog geen associaties bij het merk of de organisatie hebben. En je hebt mensen die nog helemaal geen oordeel hebben.

Het spreekt voor zich dat de superfans en fans een hoge mate van betrokkenheid hebben waarbij de superfans vooral ook actief zijn. Buitenstaanders en volgers hebben een lage betrokkenheid. Ieder type heeft een eigen strategie nodig. Een (super)fan wil vooral een dialoog aangaan met de organisatie of het merk, deze groep formeert ook anderen en is daarmee belangrijk in de community building. Een volger moet je vooral binden en dat doe je vaak door de juiste content te tonen die ook echt waarde toevoegt. Bij de buitenstaanders ligt de focus vooral op het verkrijgen van awareness en naamsbekendheid.

Vergeet niet om je belangrijkste groep fans te activeren!

Je medewerkers zijn vaak de belangrijkste groep fans die je al hebt. Als organisatie is het belangrijk om te kijken naar de gedeelde waarden, daar waar je een match ziet tussen de individuele en organisatiewaarden. Dan kom je tot de gemeenschappelijke kern, de purpose en waar je samen voor staat. Een heel fijn middel om deze gezamenlijke purpose te laden is storytelling. Dit zorgt voor herkenning en geeft richting. Uiteindelijk vertellen mensen verhalen en niet de organisaties, storytelling zorgt ervoor dat het verhaal gaat leven. Je medewerkers zijn je visitekaartje.

Met een contentstrategie geef je vorm aan je fanstrategie

Met een contentstrategie zorg je vervolgens dat je fanstrategie tot leven komt. Denk daarbij altijd vanuit de fan. Dus niet ‘Wij zijn van wc eend’ maar ‘Wat kan wc eend voor je doen?’. De communicatie van Red Bull gaat ook niet over het energiedrankje maar over de verhalen van sporters die voor het ultieme doel gaan. Bij de Rabobank helpt ikgastarten.nl ondernemers op weg bij het starten met hun onderneming, daar ligt de focus niet op de bankproducten die de Rabobank ook aanbiedt. Albert Heijn biedt met het concept Allerhande recepten aan, ook hier gaat het niet om producten die je kunt kopen.

Aan de slag met de fanstrategie?

Iedere organisatie kan aan de slag met de fanstrategie. Maar het moet wel passen bij je organisatie. Als organisatie kun je alleen succesvol zijn als je kijkt naar je purpose en waar je echt waarde kunt toevoegen.

In onze opleiding social media marketing gaan we in op hoe je een social media strategie ontwikkelt, de juiste content creëert en krijg je inzicht in de mogelijkheden van diverse socialmedia-platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn en hoe je je organisatie en jezelf daarop professioneel presenteert.  Uiteraard kunnen we je ook helpen bij het ontwikkelen van een social media strategie. Wil je daarover of over onze andere diensten meer weten? Dan ben je altijd welkom voor een virtuele koffie.

Wil je weten wat we voor jou kunnen doen?

Stuur dan even een bericht.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze privacyverklaring vind je hier.

Hovestad marketing & strategie maakt op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website en/of Flash-applicaties wordt meegestuurd en door je browser op je harde schrijf van je computer wordt opgeslagen. Wij maken gebruik van technische cookies ( noodzakelijk voor de technische werking van de website) en analytische cookies (om anonieme gebruiksgegevens te verzamelen). Wij mogen gebruik maken van technische cookies, maar je hebt het recht om te kiezen of je ook analytische inschakelt . Als je deze cookies inschakelt, help je ons om je een betere ervaring te bieden . Cookieverklaring