Zo bereik je jouw doelgroep met de juiste boodschap en contentstrategie
Over het opstellen van een contentstrategie zijn al veel boeken geschreven. Dat je inzicht moet hebben in wie je doelgroep is en wat voor je doelgroep interessant en relevant is zou dan ook al een geschreven regel moeten zijn. Toch zijn er veel organisaties die blijven zenden en vooral vertellen hoe fantastisch hun oplossing is en dan vervolgens verbaasd zijn wanneer hun mooie campagne te weinig klikken en conversie oplevert.
Wil je veel klikken en meer conversie? Dan is je boodschap des te belangrijker.
Waarom de juiste boodschap zo belangrijk is
Als je doelgroep op zoek gaat naar een oplossing en nog geen voorkeur heeft voor een merk dan zal je doelgroep hoogstwaarschijnlijk op Google gaan zoeken. Word je daar niet gevonden dan komt je doelgroep niet bij jou uit. Uiteraard kun je dan gaan adverteren, maar dat is juist de kracht van een contentstrategie, met de juiste boodschap kun je jouw doelgroep aanspreken met relevante content.
Ook als je wel wordt gevonden op Google is dit nog geen garantie voor succes. Meestal gaat iemand op zoek naar meer informatie om daarna tot een aantal opties te komen voordat ze echt jouw merk/product gaan overwegen. Ook als je bezoekers op je site zitten; juist dan moet je jouw bezoekers zo snel mogelijk converteren naar een lead of aankoop. Je wilt dan ook zo snel mogelijk het e-mailadres afvangen zodat je van deze potentiële koper een echte koper kunt maken. Hierbij is je boodschap en uiteraard call to action essentieel.
Breng de behoeften en problemen in kaart met empathy mapping
Kortom, bij ieder contactmoment is een specifieke boodschap nodig, afhankelijk van de fase waarin jouw potentiële klant zich bevindt. Om goed te bepalen wat nu echt de behoefte of probleem van je doelgroep is gebruik je een empathy map. Empathy mapping is een fijne tool om jezelf te verplaatsen in de schoenen van je doelgroep en te snappen wat nu echt de aanleiding is waarom deze op zoek gaat naar een oplossing. Daarnaast heeft ieder kanaal een eigen manier om de boodschap over te brengen en ook daar moet je rekening mee houden. Het gaat dus om de specifieke boodschap, het specifieke kanaal en de content die je daarvoor specifiek ontwikkelt.
Bij het bepalen van je boodschap kijk je allereerst naar wat je doelgroep belangrijk vindt. Je doelgroep is nooit op zoek naar jouw product, jouw doelgroep heeft een probleem en zoekt daarvoor een oplossing. Het zou kunnen dat je doelgroep daarbij al aan mogelijke oplossingen denkt, maar je doelgroep denkt nog niet specifiek in merken.
Hoe kom ik tot een goede boodschap?
Een goede boodschap komt altijd voort uit een propositie die aansluit op de wensen en behoeften van je doelgroep. Het gaat altijd om inzicht, belofte en bewijs. Kijk bijvoorbeeld maar naar Interpolis: Glashelder.
Interpolis merkte dat verzekeren voor heel veel mensen moeilijk is, met name met alle regeltjes en voorwaarden die worden opgesteld en hoe je deze moet interpreteren. Zij waren dan ook een van de eerste verzekeraars die het verzekeren makkelijker wilden maken met heldere voorwaarden en geen gedoe voor hun klanten. Door alles transparant te maken, de taal van hun doelgroep te spreken en ook processen zo eenvoudig mogelijk te maakten zij hun belofte helemaal waar.
De kern van je hoofdboodschap
Het ophalen van het inzicht (waar heeft je klant behoefte aan), het vertalen naar de juiste belofte (hoe kan ik je probleem oplossen) en het leveren van ondersteunend bewijs (op welke manier los ik je probleem op) is de kern van je hoofdboodschap.
Vervolgens kun je de brug slaan naar het overkoepelende verhaal dat je jouw doelgroep wilt vertellen. Hiervoor kun je onderstaande structuur gebruiken:
- Situatie: je schetst een situatie of probleem.
- Hindernis: dan volgt de tegenslag, een moeilijke situatie die een probleem creëert. Beschrijf de hindernis duidelijk en geef aan wat de gevolgen ervan zijn.
- Actie: een activiteit of handeling volgt, geef een (mogelijke) oplossing of meerdere oplossingen, vertel wat je doet of hebt gedaan en vertel ook waarom je deze activiteit of handeling hebt gedaan, dat biedt inzicht.
- Resultaat: het probleem is verdwenen als gevolg van de actie.
- Evaluatie: de verteller van het verhaal herhaalt nogmaals zijn gedachten over de hele situatie, actie en resultaat.
- Suggestie: de verteller doet een aanbeveling aan de lezer/kijker. Dit is meestal de call-to-action.
Kijk vervolgens naar je customer journey
Als je de hoofdboodschap in kaart hebt gebracht is de volgende stap om ook te kijken naar de customer journey van je (potentiële) klant. Met de customer journey breng je de specifieke contactmomenten, kanalen en middelen in kaart die je kunt inzetten om je doelgroep te bereiken. Hier speelt de boodschap per fase, kanaal en middel ook een belangrijke rol. In welke fase van het aankoopproces zit jouw doelgroep? Gaat het om een latente behoefte of is de behoefte al concreet en zoekt men al naar een specifieke oplossing? Met de customer journey kun je de specifieke contactmomenten (touchpoints) in kaart brengen, bepalen wat de specifieke boodschap moet zijn en via welk middel en kanaal je wilt communiceren.
Werk vervolgens je contentstrategie uit
Ga dus nooit alleen maar zenden als organisatie, maar zorg dat je relevant bent voor je doelgroep. Eigenlijk ben je alleen maar relevant als je op het juiste moment met de juiste oplossing komt en dat is uiteraard lastig. Door jezelf goed te verplaatsen in je doelgroep, waarbij de empathy map een goed hulpmiddel is, kom je vaak tot het juiste inzicht. Dit kun je dan vertalen naar de juiste oplossing en juiste boodschap per touchpoint.
Meer weten over het bepalen van de juiste boodschap en doorvertaling naar een contentstrategie?
Wij geven regelmatig opleidingen over contentmarketing en daarnaast helpen wij ook organisaties bij het vormgeven van hun contentstrategie en het invullen van de contentmarketing. Wil je daarover of over onze andere diensten meer weten? Dan ben je altijd welkom voor een virtuele koffie.